
Tibb üzrə fəlsəfə doktoru və dietoloq Tatyana Solntseva, ultrayüksək dərəcədə emal olunmuş məhsullardan — fast-fudlar, qazlı içkilər, yarımfabrikatlar və şirniyyatlardan imtina edib düzgün qidalanmaya necə mərhələli və rahat keçmək barədə məsləhətlər verib.
Bizim.Media xəbər verir ki, çoxları bu cür qidaların zərərli olduğunu bilsə də, onlardan imtina etmək hər kəs üçün asan deyil.
Solntseva qeyd edir ki, sağlam həyata keçid tədricən baş verməli, lakin ardıcıl olmalıdır.
1. Yüksək dərəcədə emal olunmuş məhsulları minimuma endirin
Özünüzə deyin: “Mən yarımfabrikatları, kolbasaları və şirin bulkaları minimuma endirəcəyəm”. Əgər təsadüfən pozuntunuz olsa, özünüzü günahlandırmayın – sadəcə düzgün seçimə geri qayıdın", – deyə dietoloq bildirib.
2. Rasiona gündəlik 500 qram meyvə və tərəvəz daxil edin
Bu, gündəlik 25–30 qram lif və antioksidant təmin edəcək. Məsələn:
1 alma
1 kasa salat
1 boşqab tərəvəz şorbası — və norma yerinə yetirilmiş olur.
3. Şəkər və duzun miqdarını azaldın
Duzu müxtəlif ədviyyatlarla əvəz edin: oriqano, sarımsaq, paprika və ya limon suyu.
Şəkərdən uzaq durun – onu sıyıqlara və içkilərə əlavə etməyin.
Əgər şirin istəyi yaranarsa, qurudulmuş meyvələr istifadə edin.
4. Qidalanma rejiminə əməl edin
Gün ərzində:
3 əsas yemək
2 yüngül qəlyanaltı olmalıdır.
Bu, insulin sıçrayışlarının qarşısını alır. Həmçinin, gecə 8–10 saatlıq yeməksiz fasilə vacibdir — bu, hüceyrələrin "enerji stansiyaları" olan mitoxondrilərə dincəlmək və bərpa olunmaq üçün şərait yaradır.
5. Sağlam qəlyanaltılar seçin
Aclıq hiss edirsinizsə, bunlardan birini seçin:
bir ovuc qoz-fındıq,
alma,
təbii qatıq,
70%-dən çox kakao tərkibli tünd şokoladdan 1–2 dilim.
Solntseva vurğulayır: “sas məqsəd — özünüzə qarşı mərhəmətli olmaq və düzgün qidalanmaya təzyiqsiz şəkildə keçməkdir”.
Bizim.Media xəbər verir ki, çoxları bu cür qidaların zərərli olduğunu bilsə də, onlardan imtina etmək hər kəs üçün asan deyil.
Solntseva qeyd edir ki, sağlam həyata keçid tədricən baş verməli, lakin ardıcıl olmalıdır.
1. Yüksək dərəcədə emal olunmuş məhsulları minimuma endirin
Özünüzə deyin: “Mən yarımfabrikatları, kolbasaları və şirin bulkaları minimuma endirəcəyəm”. Əgər təsadüfən pozuntunuz olsa, özünüzü günahlandırmayın – sadəcə düzgün seçimə geri qayıdın", – deyə dietoloq bildirib.
2. Rasiona gündəlik 500 qram meyvə və tərəvəz daxil edin
Bu, gündəlik 25–30 qram lif və antioksidant təmin edəcək. Məsələn:
1 alma
1 kasa salat
1 boşqab tərəvəz şorbası — və norma yerinə yetirilmiş olur.
3. Şəkər və duzun miqdarını azaldın
Duzu müxtəlif ədviyyatlarla əvəz edin: oriqano, sarımsaq, paprika və ya limon suyu.
Şəkərdən uzaq durun – onu sıyıqlara və içkilərə əlavə etməyin.
Əgər şirin istəyi yaranarsa, qurudulmuş meyvələr istifadə edin.
4. Qidalanma rejiminə əməl edin
Gün ərzində:
3 əsas yemək
2 yüngül qəlyanaltı olmalıdır.
Bu, insulin sıçrayışlarının qarşısını alır. Həmçinin, gecə 8–10 saatlıq yeməksiz fasilə vacibdir — bu, hüceyrələrin "enerji stansiyaları" olan mitoxondrilərə dincəlmək və bərpa olunmaq üçün şərait yaradır.
5. Sağlam qəlyanaltılar seçin
Aclıq hiss edirsinizsə, bunlardan birini seçin:
bir ovuc qoz-fındıq,
alma,
təbii qatıq,
70%-dən çox kakao tərkibli tünd şokoladdan 1–2 dilim.
Solntseva vurğulayır: “sas məqsəd — özünüzə qarşı mərhəmətli olmaq və düzgün qidalanmaya təzyiqsiz şəkildə keçməkdir”.