Alimlər ürək və damar xəstəlikləri riskini azaldan giləmeyvəni açıqlayıb

GÜNDƏM 22 iyun 2025, 00:30
Yeni bir araşdırmaya görə, çiyələk yemək yaxşılaşdırılmış idrak funksiyası, aşağı qan təzyiqi və artan antioksidan qabiliyyəti də daxil olmaqla bir sıra sağlamlıq faydaları təmin edə bilər.

Tədqiqat zamanı iştirakçılar səkkiz həftə ərzində gündə iki porsiya çiyələk yeyiblər. Bu, koqnitiv emal sürətinin 5,2% artması, qan təzyiqinin 3,6% azalması və ümumi antioksidan qabiliyyətinin 10,2% artması ilə nəticələndi. Bel ətrafı da 1,1% azalıb.

Araşdırmanın aparıcı müəllifi Şirin Xuşmənd deyib:

"Təcrübəmiz göstərir ki, bu giləmeyvə yemək hipertoniya kimi ürək-damar xəstəlikləri üçün risk faktorlarını azaltmağa kömək edə bilər". (e-saglam.az)

SEÇİLMİŞ XƏBƏRLƏR

DİGƏR XƏBƏRLƏR

XƏBƏR LENTİ
21 iyun 2025, 23:07
Top