Şəkər, şirniyyat beyinə niyə lazımdır?

MARAQLI 10 may 2025, 14:22
Şəkər beynin işləməsinə və xoşbəxtlik hormonlarının istehsalına kömək edir.
 
“Medicina” xəbər verir ki, endokrinoloq Albina Komissarova şəkər üçün gündəlik normanı açıqlayıb.
 
“Şəkər həddindən artıq istehlak edildikdə zərərlidir, amma qaydasında, ölçülü istehlak edildikdə orqanizmə müəyyən faydalar verir.
 
Hər hansı digər məhsul kimi, şəkərin də müsbət və mənfi cəhətləri var, yalnız normaya riayət etmək vacibdir.
 
Şəkərin ilk faydası, tərkibindəki sadə karbohidratlar sayəsində orqanizmin enerji ehtiyatlarını tez bir zamanda doldura bilməsidir.
 
Şəkərin ikinci faydası o beyin fəaliyyətinə müsbət təsiridir. Əbəs yerə deyil ki, imtahanlar zamanı şokolad yemək tövsiyə olunur: şəkər beynin sürətli və səmərəli fəaliyyətinə kömək edir.
 
Əvəzedicilər əvəzinə şəkəri seçməyin üçüncü səbəbi xoşbəxtlik hormonlarının istehsalını stimullaşdırmaqdır. Yemək yalnız əsas ehtiyacı ödəmir, həm də zövq verir, şəkər isə qabların dadını yaxşılaşdırır.
 
Şəkərin dördüncü faydası fermentasiya və onun konservant kimi xüsusiyyətləri ilə bağlıdır. Bu, pəhrizinizi şaxələndirməyə və yeməkləri daha dadlı və sağlam etməyə imkan verir.
 
Nəticə etibarilə, şəkər ölçülü şəkildə istehlak edilməli olsa da, enerjinin saxlanmasına, idrak funksiyasının və ümumi əhvalın yaxşılaşdırılmasına əhəmiyyətli töhfə verə bilər.
 
"Tövsiyə olunan gündəlik şəkər qəbulu yaş, cins və fiziki fəaliyyət səviyyəsi də daxil olmaqla müxtəlif amillərdən asılıdır.
 
Yetkinlər sərbəst şəkərlərin (bal, şərbət və meyvə şirələrində təbii olaraq mövcud olan əlavə şəkərlər və şəkərlər) qəbulunu ümumi kalori qəbulunun 10%-dən azına qədər məhdudlaşdırmalıdırlar.
 
Orta hesabla böyüklər üçün bu, gündə təxminən 25-50 qram şəkər təşkil edir, bu da çay qaşığı miqdarıdır”.
 

DİGƏR XƏBƏRLƏR

XƏBƏR LENTİ
Top