Qurudulmuş meyvələrin istehlakdan əvvəl yuyulması potensial zərərli təsirlərin riskini xeyli azaldır. Ancaq evdə və sənaye qurudulmuş meyvələri təmizləmək üçün müxtəlif üsullar tətbiq edilməlidir.
Demokrat.az xəbər verir ki, alimlər yuyulmamış qurudulmuş meyvələrdə mikrobioloji və kimyəvi kimi iki əsas təhlükə aşkar ediblər.
Qurudulmuş meyvələrdə nəmliyin aşağı olması təzə meyvələrdə olan bakteriya, maya və kif kimi mikroorqanizmlərin inkişafını əngəlləyir.
Qurutma prosesi xəstəlik törədən viruslara demək olar ki, heç bir təsir göstərmir. Bu prosesdən sağ çıxan mikroorqanizmlər hərəkətsiz qalır və nəmlə qarşılaşdıqda yenidən aktivləşə bilirlər.
Yuyulmamış qurudulmuş meyvələrin istehlakı salmonellyoz, stafilokokk, E.coli, shigelloz kimi qida yoluxucu xəstəliklərə səbəb ola bilər. Belə hallar nadir deyil.
Məsələn, Böyük Britaniyada 2021-ci ildə qurudulmuş xurma istehlakı ilə bağlı hepatit A epidemiyası, 2018-2019-cu illərdə Norveç və ABŞ-da ekzotik qurudulmuş meyvələr və kokoslar səbəbindən salmonellyoz epidemiyası baş verib.
Qurudulmuş meyvələri yumaq üçün meyvələri süzgəcə axan suyun altında yaxşıca yaxalamaq kifayətdir. Bu proses giləmeyvələri allergiya və ya astma xəstələri də daxil olmaqla hər kəs üçün təhlükəsiz edəcək.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az
Demokrat.az xəbər verir ki, alimlər yuyulmamış qurudulmuş meyvələrdə mikrobioloji və kimyəvi kimi iki əsas təhlükə aşkar ediblər.
Qurudulmuş meyvələrdə nəmliyin aşağı olması təzə meyvələrdə olan bakteriya, maya və kif kimi mikroorqanizmlərin inkişafını əngəlləyir.
Qurutma prosesi xəstəlik törədən viruslara demək olar ki, heç bir təsir göstərmir. Bu prosesdən sağ çıxan mikroorqanizmlər hərəkətsiz qalır və nəmlə qarşılaşdıqda yenidən aktivləşə bilirlər.
Yuyulmamış qurudulmuş meyvələrin istehlakı salmonellyoz, stafilokokk, E.coli, shigelloz kimi qida yoluxucu xəstəliklərə səbəb ola bilər. Belə hallar nadir deyil.
Məsələn, Böyük Britaniyada 2021-ci ildə qurudulmuş xurma istehlakı ilə bağlı hepatit A epidemiyası, 2018-2019-cu illərdə Norveç və ABŞ-da ekzotik qurudulmuş meyvələr və kokoslar səbəbindən salmonellyoz epidemiyası baş verib.
Qurudulmuş meyvələri yumaq üçün meyvələri süzgəcə axan suyun altında yaxşıca yaxalamaq kifayətdir. Bu proses giləmeyvələri allergiya və ya astma xəstələri də daxil olmaqla hər kəs üçün təhlükəsiz edəcək.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az