Yeni bir araşdırma, hamiləlik dövründə qəhvə istehlakının körpələrdə diqqət çatışmazlığı hiperaktivliyi pozğunluğuna səbəb olmadığını ortaya qoyub. Araşdırma, 58 min ana-uşaqdan alınan məlumatları təhlil edərək aparılıb.
Demokrat.az xəbər verir ki, əvvəlki müxtəlif araşdırmalar, hamiləlik dövründə kofein qəbulunun bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini irəli sürdü.
Bu araşdırmalar arasında kofein istehlakının autizm və DEHB kimi pozğunluqlarla əlaqəli ola biləcəyi də iddia edildi. Ancaq bu cür fikirləri qəti şəkildə təsdiqləmək mümkün olmadı.
Psixoloji tibb jurnalında dərc edilən yeni araşdırmada beynəlxalq tədqiqat qrupu kofein istehlakı ilə DEHB arasındakı əlaqəni ətraflı şəkildə qiymətləndirib.
Tədqiqat 1999-2008-ci illər arasında Norveçdə bütün hamilə qadınlar üçün açıq şəkildə aparılıb.
İştirakçılar hamiləlikdən əvvəl və hamiləlik zamanı nə qədər qəhvə içdiklərini qeyd ediblər. Bu məlumat uşaqların diqqət və ünsiyyət problemləri, motor bacarıqları və dil inkişafı kimi sahələrdə qiymətləndirilməsinə imkan verib.
Tədqiqatçılar ana və uşaqlardan götürülmüş genetik nümunələr vasitəsilə genetik variasiyaları da araşdırıblar. Bu üsulla yalnız qəhvənin təsirini təyin etmək məqsəd qoyulub.
Araşdırmanın nəticəsi kofein istehlakının tamamilə zərərsiz olmadığını göstərib. Həddən artıq kofein istehlakı erkən doğum, ölü doğum riski ilə əlaqələndirilib.
Bu səbəbdən mütəxəssislər hamilə qadınlara kofein istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə edirlər. Gündəlik kofein qəbulunun 200 milliqramı keçməməli olduğu bildirilir.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az
Demokrat.az xəbər verir ki, əvvəlki müxtəlif araşdırmalar, hamiləlik dövründə kofein qəbulunun bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini irəli sürdü.
Bu araşdırmalar arasında kofein istehlakının autizm və DEHB kimi pozğunluqlarla əlaqəli ola biləcəyi də iddia edildi. Ancaq bu cür fikirləri qəti şəkildə təsdiqləmək mümkün olmadı.
Psixoloji tibb jurnalında dərc edilən yeni araşdırmada beynəlxalq tədqiqat qrupu kofein istehlakı ilə DEHB arasındakı əlaqəni ətraflı şəkildə qiymətləndirib.
Tədqiqat 1999-2008-ci illər arasında Norveçdə bütün hamilə qadınlar üçün açıq şəkildə aparılıb.
İştirakçılar hamiləlikdən əvvəl və hamiləlik zamanı nə qədər qəhvə içdiklərini qeyd ediblər. Bu məlumat uşaqların diqqət və ünsiyyət problemləri, motor bacarıqları və dil inkişafı kimi sahələrdə qiymətləndirilməsinə imkan verib.
Tədqiqatçılar ana və uşaqlardan götürülmüş genetik nümunələr vasitəsilə genetik variasiyaları da araşdırıblar. Bu üsulla yalnız qəhvənin təsirini təyin etmək məqsəd qoyulub.
Araşdırmanın nəticəsi kofein istehlakının tamamilə zərərsiz olmadığını göstərib. Həddən artıq kofein istehlakı erkən doğum, ölü doğum riski ilə əlaqələndirilib.
Bu səbəbdən mütəxəssislər hamilə qadınlara kofein istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə edirlər. Gündəlik kofein qəbulunun 200 milliqramı keçməməli olduğu bildirilir.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az